Co nowego w Pracowni Dobrego Smaku?
Pracownia DOBREGO SMAKU powstała dzięki dofinansowaniu ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „CHCEMY BYĆ SOBĄ”. Na co dzień stanowi doskonałą bazę dla praktycznych zajęć promujących zdrowy sposób odżywiania dla uczestniczek i uczestników Środowiskowego Domu Samopomocy przy PCPR w Ostrowie Wielkopolskim.
Pomieszczenie pracowni zostało od podstaw wyposażone w niezbędne sprzęty AGD, piecyki, pochłaniacz, oraz zabudowane szafkami stojącymi i wiszącymi przygotowanymi na wymiar. Uczestnicy przygotowują w ramach zajęć posiłki - te proste i bardziej skomplikowane (np. leczo, zupy, drugie dania, przekąski grillowe, wypieki). Mają do dyspozycji wszystko, co jest potrzebne prawdziwej „pani domu” w nowoczesnej kuchni.
Dodatkowo we wrześniu br., także dzięki dofinansowaniu w ramach projektu „CHCEMY BYŚ SOBĄ”, została zakupiona nowa chłodziarko zamrażarka.
Celem całego przedsięwzięcia jest uświadomienie naszym podopiecznym ŚDS, jak ważne jest ich zdrowie i prawidłowy dobór produktów spożywczych zgodnie z wcześniejszymi zaleceniami dietetyka podczas konsultacji. Pracownia stanowi także bodziec do kuchennych eksperymentów, nowych przepisów, które (głównie uczestniczki) chętnie przenoszą na grunt domowy.