KONSULTACJE DIETETYCZNE
W projekcie „CHCEMY BYĆ SOBĄ”, współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, nasze uczestniczki i uczestnicy mieli przeprowadzone badania i konsultacje dietetyczne. Zostali przebadani Analizatorem składu ciała określającym zawartość tkanki tłuszczowej, masę ciała, wskaźnik BMI, masę tkanki beztłuszczowej, masę mięśni i tkanki kostnej, zawartość wody w organizmie, wiek metaboliczny oraz podstawową przemianę materii. Każdemu uczestnikowi zostało zmierzone ciśnienie tętnicze krwi, tętno, obwody talii i bioder oraz określony poziom cukru gleukometrem. Z badanymi i ich opiekunami zostały przeprowadzone rozmowy określające ich przyzwyczajenia i potrzeby żywieniowe. Pogadanki dotyczyły także profilaktyki wielu chorób, m.in. układu krążenia, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy. Wszyscy otrzymali indywidualnie przygotowane diety i praktyczne wskazówki żywieniowe. Każdemu uczestnikowi projektu została założona oddzielna teczka zawierająca kartę pacjenta z wynikami i zaleceniami, tak aby móc określić postępy i osiągnięte rezultaty, ewentualnie dokonać korekty diety podczas drugiej konsultacji. Wyniki są przedstawiane graficznie, w sposób bardzo zrozumiały i czytelny z zaznaczonymi prawidłowymi przedziałami wszystkich mierzalnych parametrów.
Podsumowując, specjaliści ds. żywienia po przebadaniu pacjentów, stwierdzili u 29,5% otyłość, u 29,5% nadwagę, u 32% wagę prawidłową, i u 9% niewielką niedowagę.